Wat mag je niet eten tijdens je zwangerschap?

Veel vrouwen hebben last van food cravings tijdens hun zwangerschap, ze hebben continu honger en blijven maar eten. Maar het is wel belangrijk dat je weet wat je wel mag eten maar nog belangrijker is dat je weet wat je niet mag eten. Want je wilt natuurlijk dat je kindje goede voeding krijgt gedurende in de buik. Maar het is ook belangrijk dat je weet hoe je je eten klaarmaakt.

Vlees eten?

Je kunt gewoon vlees eten tijdens je zwangerschap als je het maar door en door gaar bakt. Wat je beter niet kan eten is rauw vlees zoals carpaccio en tartaar. Ze kunnen ziekteverwekkers bevatten. Ook bepaalde vleeswaren kunnen schadelijk zijn voor je kindje. Je kunt beter geen Filet americain, chorizo,rauwe ham, rosbief en ossenworst eten. In producten waar lever in zit, zit veel vitamine A dit kan ook schadelijk zijn. Wel verkopen ze nu vegetarische filet americain bij de Albert Heijn en de jumbo dus stel je kan echt niet zonder is dit een goede oplossing!

Vlees

Vis eten?

Ben je echt een vis liefhebber, maar ben je bang dat vis schadelijk kan zijn voor je kindje? Rauwe vis en rauwe schaal en schelpdieren wat voornamelijk veel in sushi voorkomt kan niet goed zijn voor je kindje als je een echte sushi lover bent kun je wel met komkommer, avocado, garnaal, krab en surimisticks eten. Je kan wel gewoon verse vis eten zoals een witvis als je het maar goed doorbakt. Verder kun je ook mosselen of garnalen die zijn gekookt wel gewoon eten. Er zijn wel een paar soorten vis waar je beter niet van kunt eten zoals; tonijn, makreel, zwaardvis,paling, snoekbaars of haai.

Sushi

Wat kun je beter niet drinken.

Sommige dingen spreken voor zich dat je dat niet mag drinken tijdens je zwangerschap, alcohol is schadelijk voor je kindje dit kan leiden tot ernstige dingen zoals een miskraam. Ook is het drinken van veel koffie of energiedrankjes niet goed, Als je bijvoorbeeld echt niet zonder een bakje koffie kan of dat je het te lekker vindt, mag je ongeveer een kopje koffie per dag, dit geldt ook voor energiedrank.

In thee zit ook cafeïne maar een stuk minder dan in koffie maar dan nog kun je beter niet de hele dag door thee drinken.

Thee en koffie

Kaas eten?

Je zou het niet denken maar er zijn zelf bepaalde kazen die je beter niet kan eten als je zwanger bent. Hollandse kaas van de boer met rauwe melk erin en kazen met vermelding “au lait cru” kun je beter niet eten. Wat je wel kunt eten is hollandse kaas uit de winkel, Brie van gepasteuriseerde melk, Camembert van gepasteuriseerde melk, feta en verse roomkaas en schimmelkaas.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je wel houdt van een lekker kaasplankje.

Kaasplankje

Gebruik van kruiden

Gebruik je veel kruiden in je eten? En ben je gewend om spicy te eten dan kan dat gewoon nog. Maar alleen als je gewend bent aan spicy eten anders krijg je last van je darmen. Er zijn een aantal kruiden die schadelijk kunnen zijn voor je zwangerschap. Dat zijn de volgende kruiden; Estragol, dat komt voor in dragon, kervel, basilicum, anijs en steranijs, venkel, piment, nootmuskaat en terpentijn. Het is te herkennen aan de anijsachtige geur. Methyleugenol dat komt voor in basilicum, nootmuskaat, steranijs en dragon. En als laatst safrol dat komt voor in sassafras en nootmuskaat. Een kleine hoeveelheid door je eten kan geen kwaad maar niet te veel!

Kruiden